آیا زود‎پز مواد مغذی غذا را از بین می‎برد؟ | تغذیه سالم

حالا خوبیش اینه درست برعکسه. چون رمز کار زود‎پز فشار بالاست، نه گرما بالا و درست به خاطر همین بیشتر مواد مغذی غذا در اون حفظ می‎شه.

بسیار منطقیه که درباره تاثیراتی که دیگ زود‎پز روی مواد غذایی می‎گذارد بدونیم، چون این وسیله در خیلی از آشپزخانه‎ها اصلی‎ترین وسیله طبخ‎و‎پزه. طرز‎ کار دیگ زود‎پز این وسیله، با ترکیبی از فشار و بخار کار می‎کنه. درحالیکه به نظر می‎رسد گرما بالا واسه آشپزی لازم باشه، در‎ واقع فشار و بخار بیشتر‎ین قدرت رو به آشپزی میدن. این دیگ واشری داره که با نگه داشتن بخار، فشار محیط رو بسیار بالا می‎برد و این نکته سودمندیه.
با بالا رفتن نقطه جوش آب و یا مایع درون دیگ، رطوبت محیط به شکل بخار به درون مواد غذایی وارد می‎شه و تموم باعث می‎شه مواد زودتر پخته شن.طرز‎ کار دیگ زود‎پز به طور کامل برعکس اتفاقیه که در ارتفاعات رخ می‎دهد. این دیگ دمای جوش آب رو بالا می‎برد و زمان طبخ رو کم می‎کنه. ضمن‎ اینکه، چون بخار در دیگ حبس می‎شه، آب و دمای مواد از بین نمی‎رود. یه مزیت این وسیله اینه که زودتر از اجاق، فر و یا آروم‎پز غذا رو آماده می‎کنه.

زود پختن غذا در زودپز به خاطر فشار بالاست یا دمای بالا؟

همین سواله که کمی اشکال ایجاد می‎کنه. خیلی از افراد فکر می‎کنن که چون دیگ زود‎پز زود‎تر مواد رو می‎پزد، پس حتما با گرما بالا این کار رو انجام می‎دهد. اگه اصلا اینطوری نیس. همونجوریکه قبلا هم گفته شد، زود پختن غذا در این دیگ به خاطر فشار بالاست، نه دمای بالا. تو یه تحقیق معلوم شد که بالاترین دمای آب درون دیگ زود‎پز ۲۵۰ درجه س که این خیلی کمتر از دمای یه اجاق رو‎میزی، فر و یا آروم‎پزه. به بیان دیگه یه دیگ زود‎پز با به کار گیری فشار، در گرمایی بسیار کمتر از راه ‎های دیگه کار می‎کنه و زمان طبخ رو کم می‎کنه.

زود‎پز مواد مغذی غذا رو از بین می‎برد؟

حالا خوبیش اینه درست برعکسه. چون رمز کار زود‎پز فشار بالاست، نه گرما بالا و درست به خاطر همین بیشتر خاصیت مواد غذایی در اون حفظ می‎شه. در ‎حالی که در روشای دیگه به خاطر بالا بودن زمان طبخ، خواص بیشتری از مواد از دست می‎رود. مواد حفظ شده در روش‎های جور واجور طبخ (برابر یه تحقیق):

  • – جوشوندن ۷۵-۴۰ درصد مواد مغذی رو حفظ می‎کنه.
    – روش کبابی و بخار‎پز، ۹۰ درصد مواد رو حفظ می‎کنه (در بعضی موارد نصف مواد نابود می‎شن).
    – زود‎پز، با حفظ ۹۵-۹۰ درصد مواد، بهترین جایگاه رو داره.

منطقیه! چون زود‎پز علاوه بر اینکه به دمای بالا احتیاجی نداره، زمان طبخ رو هم کوتاه می‎کنه. دیگ زود‎پز اثر بعضی مواد غذایی رو هم از بین می‎برد، مثل اسید فتیک که همین موضوع باعث می‎شه مواد غذایی در غذاهایی مثل غلات و دانه‎ها، آب بیشتری جذب کنن و در نتیجه به دستگاه گوارش فشار کمتری بیارن. اخطار مهم بعضی تحقیقات نشون می‎داد که زود‎پز مواد بیشتری رو از بین می‎برد، اما با دقت بیشتر معلوم شد که بیشتر این مواد مغذی در آب غذا حل شده‎ان. پس تلاش کنین موقع خوردن غذاهایی که با زود‎پز آماده شده، آب اونو بیشتر استفاده کنین و یا از اون واسه درست کردن سوپ و سُس استفاده کنین.

زود‎پز قادر به طبخ چه غذاهاییه؟

کباب، خورش، سوپ، سبزیجات، تخم‎مرغ آب‎پز، کیک پنیر و حتی برنج که دستور طبخ و آموزش لازم واسه هر‎کدوم فت و فراوون یافت می‎شه.

جمع آوری: گروه سلامت سیمرغ
seemorgh.com/health
منبع:salamatism.com

.

منبع : seemorgh.com

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *